De betalingsmoraal in Nederland is nog steeds niet optimaal

De economie lijkt gelukkig weer wat aan te trekken. Consumenten krijgen weer wat vertrouwen en geven dus ook weer iets mee uit. Dit is goed nieuws. Helaas is het betalingsmoraal in Nederland nog steeds niet erg goed.

Mensen betalen gewoon hun rekeningen niet en als ze hem wel betalen, is dit vaak te laat. Natuurlijk is er ook een hele grote groep die wel gewoon de rekeningen op tijd betaald.

Ondernemers die aangeven dat klanten niet betalen, hebben dus nog openstaande posten. Erg vervelend is dit. Want het einde van het jaar zit er ook weer aan te komen en u de bedrijven willen deze gelden binnen hebben voor het einde van het jaar wordt afgerond. Ook kunnen sommige bedrijven die niet betaald worden hun eigen rekeningen weer niet betalen. Het is dus voor niemand goed dat het facturen te laat betaald worden. Gelukkig zijn er wel oplossingen voorhanden om deze rekeningen alsnog betaald te krijgen.

 

Zelf achter de wanbetalers aan gaan, een goed idee?

De eerste oplossing is natuurlijk om er zelf achteraan te gaan. Of u laat de administratie erachter aan gaan. Maar is dat echt waar u de kostbare tijd aan wilt verspillen? Daarnaast weten veel ondernemers de regels op dit gebied niet goed en dit komt dus niet echt professioneel over voor de klanten.

Gelukkig zijn er ook andere oplossingen om rekeningen betaald te krijgen. Ten eerste is het mogelijk om specialisten op dit gebied in te schakelen. Dit kan vaak op zogenaamde no cure no pay basis gedaan worden.

De vorderingen worden overgedragen aan het incassobureau en ze krijgen betaald op het moment dat de rekening betaald is. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Juristen gaan achter uw geld aan
  • Laagdrempelig vorderingen overdragen
  • Een derde partij maakt vaak meer indruk dan u zelf

Veel grotere bedrijven hebben al een samenwerking met een incassobureau, maar ook kleinere ondernemers en ZZP’ers maken hier dankbaar gebruik van. Het is dus niet zo dat dit enkel voor de grotere bedrijven interessant is. Ook maakt het vaak niet uit of u met consumenten of bedrijven zaken heeft gedaan.